Hogyan tudod gyorsítani a windows 10-ed

Hogyan tudod gyorsítani a windows 10-ed

Hogyan tudod gyorsítani a windows 10-ed

Most sorra veszünk jó pár olyan lehetőséget, mellyel gyorsíthatsz egy kicsit a már megfáradt rendszeren.

1. KAPCSOLD LE AZ AUTOMATIKUS ELINDULÓ SZOFTVEREKET Lehet, hogy egyszerűen csak azért lassú a számítógéped, mert egy rakás olyan programot töltesz be a Windows 10 indulásakor, amire nincs is szükséged. Az automatikusan elinduló alkalmazások lassítják a bootolást, és rontják a rendszer teljesítményét. A megoldás: Nyomd le a Ctrl+Shift+Esc gobokat, így megjelenik a Windows eszközkezelője. Ha fent az “Indítás” fülre kattintasz, akkor megjelenik a Windows-zal együtt induló szoftverek listája. Amelyikre nincs szükséged, azt lekapcsolhatod, ha jobb gombbal rákattintasz, majd a menüből a “Letiltás”-ra kattintasz.

2. KAPCSOLD KI AZ EFFEKTEKET ÉS ANIMÁCIÓKAT Némileg visszafoghatja a Windows teljesítményét az effektek és animációk használata, habár az újabb gépeken ezek hatása már nem nagyon érezhető. Ha viszont régebbi géped van, akkor érdemes ezeket lekapcsolni. Kattints jobb gombbal a Start menüre! Válaszd ki a Rendszer menüpontot! Itt a bal oldalon látsz egy olyan lehetőséget, hogy “Speciális rendszerbeállítások”. Ha a teljesítmény dobozban a Beállítások gombra kattintasz, akkor megjelenik ez a panel. Ha itt a “Legjobb teljesítmény”-re kattintasz, akkor eltűnik a pipa az összes opció mellől, és egy kicsivel gyorsabb lesz a géped.

3. DOBÁLD KI A FELESLEGET! A legjobban az olyan szoftverek képesek lelassítani a Windowst, melyeket nem is használsz. Kattints jobb gombbal a Start menüre! Válaszd ki a Programok és szolgáltatások menüpontot! A megjelenő ablakban kattints valamelyik programra, amit nem használsz, és válaszd az “Eltávolítás” lehetőséget!

4. ENGEDÉLYEZD A HIBERNÁLÁST! A számítógép hibernálásakor az adatok és a megnyitott programok a merevlemezre íródnak. Amikor bekapcsolod a gépet, akkor pillanatok alatt feláll a rendszer, és ott folytathatod a munkát, ahol abbahagytad. Lépj be a Windows Gépházba (bal gomb, fogaskerék ikon)! Itt kattints a Rendszer gombra. A bal oldali menüsorban az Energiagazdálkodás menüpontra. A jobb oldalon alul látod a “További energiabeállítások” lehetőséget. Itt a bal menüsorban, legfelül “A főkapcsoló funkciójának megadása” pont kattintasz, majd a megjelenő oldalon felül kéken írva azt látod, hogy “A jelenleg el nem érhető beállítások módosítása”. Erre rákattintva, alul ki tudod pipálni a “hibernálás” lehetőséget, majd mentesz. Legközelebb a Főkapcsoló gomb megnyomásakor már feltűnik a hibernálás lehetősége is. Ha már itt jársz, ellenőrizd azt is, hogy a Gyors rendszerindítás bekapcsolásánál ott van-e a pipa. Alapértelmezetten igen, és segít abban, hogy kikapcsolás után gyorsabban elinduljon a Windows.

5. KAPCSOLD LE A KERESŐINDEXELELÉST! A keresőindexelés azért jó, mert gyorsítja a keresést a Windows 10-ben. Ugyanakkor rontja a rendszer teljesítményét, mivel folyamatosan fut a háttérben, és erőforrásokat von el. Ha Te ritkán használod a keresést a Windowsban, akkor lehet, hogy nincs is rá szükséged. Jobb gombbal kattints a Start menü gombjára! A listában válaszd ki a Számítógép-kezelés menüpontot! Az itt megjelenő ablakban a bal oldali oszlopban válaszd ki a Szolgáltatások és kiszolgálói alkalmazások menüpontot, majd ezen belül a Szolgáltatásokat. A megjelenő lista alján találod a Windwos Search-öt. Ha erre kétszer rákattintasz, akkor megjelenik egy újabb ablak, ahol az indítás típusánál beállíthatod a Letiltást vagy a Kézi lehetőséget az Automatikus helyett. Rákattintasz az OK-ra, és készen is vagy.

6. TISZTÍTSD MEG A MEREVLEMEZEKET! A számítógép egy idő után tele lesz mindenféle haszontalan adatokkal, melyek csak a helyet foglalják és lassítják a merevlemez írását és olvasását. Ezért szükséges bevetni időnként a Lemeztisztítás funkciót. A Start gombra kattintasz jobb egérgombbal, majd kiválasztod a fájlkezelőt. A megjelenő listában megkeresed a Saját gépet, és rákattintasz. Ekkor látod az általad használt eszközöket és meghajtókat, mint például a C: jelzésűt. Jobb gombbal rákattintva a repülő menüben kiválasztod a Tulajdonságok menüpontot. A megjelenő ablakban pedig látni fogod a Lemezkarbantartó elnevezésű gombot. Erre rákattintva, először a Windows számolgatni kezd, de ha megjelenik a Lemezkarbantartó funkció, akkor már csak ki kell választanod a törölni kívánt fájlokat, majd kattintani az OK-ra.

7. TÖREDEZETTSÉGMENTESÍTÉS A tisztítás után a következő lépés mindig a töredezettségmentesítés. Erre azért van szükség, mert ha a fájlok szét vannak szórva a merevlemezen – márpedig egy idő után ez így alakul -, akkor az rontja a rendszer teljesítményét. Ezért a Windows 10 gyorsítása érdekében ajánlott időnként nekifutni ennek a kissé hosszadalmas folyamatnak, mely szépen sorba rendezi az adatokat a merevlemezen. Ehhez ugyanúgy el kell jutnod a C: meghajtó tulajdonságaihoz, mint az előző pontnál. De az Általános fül helyett az Eszközök fület kell választanod. Itt látod a Meghajtó optimalizálása és töredezettségmentesítése szakaszt, ahol az Optimalizálás gombra kattintva elkezd dolgozni a Windows. Persze, ha a Windows automatikusan optimalizálja már a meghajtóidat, akkor ez nem sokat fog javítani a helyzeten. Viszont, ha már erre jársz, akkor a töredezettségmentesítés mellett hibakeresést is végezhetsz: ehhez csak a felette lévő gombra kell kattintanod, melyen az áll, hogy “Ellenőrzés”.

8. KAPCSOLD KI A HÁTTÉRALKALMAZÁSOKAT! A háttérben futó alkalmazások lassítják a rendszert, ezért ha nincs rájuk szükséged, akkor inkább kapcsold le őket. A Start gombra kattintva lépj be a Gépházba. Az Adatvédelem ikonra kattintva a bal oldali menüsorban válaszd ki a Háttérben futó alkalmazások menüpontot. Amikor erre rákattintasz, akkor megjelenik egy tekintélyes lista, ahol kikapcsolhatsz szükségtelen elemeket. Ezek így nem fognak adatokat fogadni és küldeni, amikor nincsenek használatban.

9. A VIRTUÁLIS MEMÓRIA BEÁLLÍTÁSA Erre akkor van szükség a Windows 10 gyorsítása érdekében, amikor kevés a RAM a gépedben. A legjobb megoldás persze, ha bővíted a RAM-ot. Ha azonban nincs rá pénzed, akkor a virtuális memóriát is növelheted. Ezzel javítod a rendszer válaszidejét, hiszen a Windows akkor használja a virtuális memóriát, amikor kifogy a RAM-ból. A Windows 10 ugyan kezeli ezt automatikusan, de manuálisan is hozzá lehet nyúlni. Start menü jobb gomb > Vezérlőpult > Rendszer és biztonság. Itt kattints a Rendszerre, majd a Speciális rendszerbeállításokra a bal oldali oszlopban! A Teljesítmény mezőben kattints a Beállítások gombra! Majd a megjelenő Teljesítménybeállítások ablakban a Speciális fülre. Itt látod a Virtuális memória részt, ahol a módosításra kattintva eljutsz a Virtuális memória ablakba. Itt ki kell venned a pipát “A lapozófájl méretének automatikus kezelése minden meghajtón” rész elől, így beállíthatsz egyéni méretet. Ha mondjuk 4 Gb-os a memóriád, akkor a kezdeti méret 4000 legyen, míg a maximális méret ennek a kétszerese. Ezután okézd le!

10. KAPCSOLD KI A WINDOWS TIPPEKET! Miközben a Windows tippek hasznosak lehetnek azok számára, akik szeretnék jobban megismerni a rendszert és elkerülni azt, hogy valamit elállítsanak rajta, addig a teljesítmény maximalizálása érdekében érdemes kikapcsolni őket. Lépj be a Gépházba! Kattints a Rendszer ikonra! A megjelenő ablakban a bal oldali oszlopban kattints az Értesítések és műveletek menüpontra. Az ezután megjelenő oldalon görgess le egészen addig, amíg meg nem látod a “Tippek, trükkök és javaslatok megjelenítése a Windows használata közben”. Ezt kapcsold le!

11. AZ AUTOMATIKUS TÉMASZÍN KIKAPCSOLÁSA A Windows 10 képes arra, hogy a háttérképedhez igazítsa a felhasználói felület színsémáját azzal, hogy kiválaszt abból egy jellemző színt. Ez a funkció azonban forrásokat igényel és csökkenti a teljesítményt. Vagyis, ha gyorsítani szeretnél, akkor kapcsold ki. Ehhez: Lépj be a Gépházba! Ott a Személyre szabás ikonra kattints! A bal oldali menüsorban válaszd ki a Színek menüpontot! A megjelenő ablakban görgess le odáig, ahol azt látod, hogy “Automatikus témaszín a háttérkép alapján”. Ezt kell kikapcsolnod.

12. KAPCSOLD LE A HÁTTÉRSZOLGÁLTATÁSOKAT! A Windows esetében számtalan szolgáltatás fut a háttérben, melyeket soha vagy csak nagyon ritkán használsz. Ezért célszerű ezeket vagy kikapcsolni, vagy pedig átállítani manuális indításúra. Természetesen annak érdekében, hogy ne terheljék feleslegesen a rendszert, így javuljon a Windows 10 sebessége. Írd be a Start menü keresőmezőjébe, hogy services.msc és nyisd meg a felbukkanó keresési találatot. Ezután nézd végig, hogy melyek azok a szolgáltatások, amelyek automatikusan indulnak. Ezeknél dupla kattintásra feljön egy ablak, ahol át tudod állítani az automatikus indítást kézire, vagy akár le is tilthatod.

13. ÁLLÍTSD LE A WINDOWS SZOLGÁLTATÁSOKAT! A Windows sok olyan szolgáltatást kínál, melyekre nem nagyon van szükséged, csak a memóriát és a helyet foglalják. Tehát, ha találsz olyan Windows szolgáltatást, amit nem használsz, akkor jobb, ha kikapcsolod. Jobb gombbal kattints a Start menüre! Válaszd ki a Programok és szolgáltatások menüpontot! A megjelenő ablak jobb oldali menüjében válaszd a “Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása menüpontot“! Itt válaszd ki azokat, melyekre nincs szükséged (például Internet Explorer 11 vagy Windows Media Player).

14. JAVÍTSD KI A REGISTRY HIBÁIT! A registry a rendszer konfigurációjának központi tárolója, mely hajlamos idővel megnőni. Ennek hatására viszont lassul a rendszer. Ezt megelőzendő érdemes a registryt rendszeresen tisztítani valamely eszközzel. Erre maga a Windows nem kínál megoldást, egy külső szoftvert kell bevetni. Erre több lehetőséget is találsz a weben, például a CC Cleanert.

15. VÁLTS ÁT NAGY TELJESÍTMÉNYRE! A számítógéped azért is lehet lassú, mert energiamegtakarítási okokból valamikor csökkentve lett a teljesítménye. Ha a laptopodat hálózati áramról használod, akkor érdemes maximális teljesítményre váltani. Először lépj be a Vezérlőpultba (jobb gombos kattintás a Start menün)! Válaszd ki a Rendszer és biztonság menüpontot! Kattints az Energiagazdálkodási lehetőségek menüpontra! A Kiegyensúlyozott vagy Energiatakarékos lehetőség helyett válaszd a Teljesítménycentrikust! Ha nem látod ezt a lehetőséget, akkor kattints a További sémák megjelenítése melletti kis nyílra!

JÖHET AZ ÚJRATELEPÍTÉS? Ha pedig mindezek után nem érzed elég gyorsnak még mindig a géped, akkor mielőtt kidobnád a kukába és vennél egy újat, érdemes megpróbálkozni az újratelepítéssel, mert csodákat tehet. A Windows 10-nél a folyamat lényegesen egyszerűbbé vált, mint a korábbi Windows verzióknál, így mindenféle hozzáértés nélkül is bele lehet vágni. Annál is inkább, mert az újratelepítés folyamatát korábban már bemutattuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Támogatásscreen tag